19.11.16

Tarte aux blettes et au tofu soyeux

tarte blettes sans gluten tofu soyeux

J'aime bien trouver de nouvelles façons d'intégrer plus de légumes verts dans mon assiette : l'année dernière, j'ai développé une recette de gâteau salé aux blettes et butternut. Et voilà maintenant une tarte au tofu soyeux et aux blettes !

I like to find new ways of introducing more greens in my diet: last year, I developped a swiss chard and butternut squash gratin and here is to a swiss chard and silken tofu pie!

tarte tofu soyeux recette

Je fais une pâte à tarte sans gluten et sans lactose à base de farine de pois chiche, de tahin, d'huile d'olive et d'herbes de Provence - une pâte bien plus goûteuse que les pâtes classiques à la farine de blé. La cuisine sans gluten ne doit pas être ennuyeuse !

I make a gluten-free and dairy-free pie dough using chickpea flour and tahini along with olive oil and herbes de Provence which make it even tastier than your basic white flour pie dough. Now eating glutenfree doesn't mean it has to be boring!

recette tarte blettes sans gluten

Et vous n'avez même pas besoin d'oeufs pour l'appareil aux blettes. Avez-vous déjà essayé le tofu soyeux ? C'est un substitut parfait pour le mélange habituel d'oeuf et de crème : pas de lactose, plein de protéines, et c'est bien plus léger qu'une quiche ou tarte traditionnelle.

And you don't even need eggs for the swiss chard mixture. Have you ever tried silken tofu? It's the perfect substitute for the usual egg and cream mixture: there's no dairy involved, and it's loaded with protein and way much lighter than your classic quiche or pie.

recette pate a tarte sans gluten

recette tarte sans oeufs sans creme

PIE DOUGH (gluten-free, dairy free)

100g rice flour
100g chickpea flour
30g tapioca starch
1/2tsp salt
1/2tsp herbes de Provence
30g olive oil
1Tbsp full tahini
1Tbsp lukewarm water
1 egg

Mix together dry ingredients. In a well, pour olive oil, tahini and egg. Add water little by little. You might have to add some more water to reach the consistency of play dough. Wrap and refrigerate for 20min.
Spread on baking paper and position in your tin. Refrigerate, prick the base with a fork then bake for about 20minutes at 160°C.


SWISS CHARD WITH SILKEN TOFU

1 bunch swiss chard
6 dried tomatoes
1 shallot
Olive oil
400ml silken tofu
1 clove garlic
1tsp turmeric
salt, pepper
1Tbsp mustard
1Tbsp tahini
1Tbsp harbes de Provence
20g pine nuts
Sweet chili powder

Rinse and chop swiss chard leaves. Dice shallot. Heat olive oil in pan then add shallot and chard for app 10min. Leave to cool then add diced tomatoes.
In a bowl, mix silken tofu, chopped garlic, salt, pepper, turmeric, mustard, tahini and herbs together. 
Spread chard evenly on bottom crust then pour tofu mixture on top. Sprinkle with pine nuts, herves de Provence and chili. Bake for 50min in oven preheated to 180°C.

L'inspiration pour cette tarte vient de : "Tout sans gluten", de Cléa.
Inspiration for this pie comes from: "Tout sans gluten" by Cléa.

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