8.1.17

Cake marbré potiron-chocolat

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Cela fait longtemps que j'aurais dû publier cette recette de cake marbré chocolat-potiron mais vous savez, il y a eu Noël, puis le nouvel an et nous voilà en 2017. Alors ce sera ma première recette de l'année !

I should have posted this Chocolate-Pumpkin Swirl Cake recipe long ago but you know, Christmas came in then it was New Year's Eve and here we are in 2017 with the first recipe of the year!

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Dans ma quête pour réduire le sucre, je compense SOUVENT en utilisant des fruits et légumes pour sucrer naturellement mes gâteaux. Les "pumpkin cakes" ont l'air de faire partie intégrante de la cuisine américaine, mais ce n'est pas du tout le cas de ce côté de l'Atlantique, et cela peut même faire bizarre !

In my attempt to control my sugar intake, I've been relying A LOT on using fruits and veg to naturally sweeten my cakes. Pumpkin cake seems like a staple in American cooking. But on this side of the Atlantic, it isn't at all and might as well sound a bit weird!

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En fait, j'ai fait ce gâteau pour l'apporter lors d'un dîner chez des amis et nous l'avons mangé pour le dessert. Je n'ai pas dit un mot sur l'ingrédient "secret" avant qu'ils n'aient pris leur première bouchée. Ils ont senti les épices, apprécié la texture extrêmement moelleuse de leurs parts et les marbrures de chocolat.

Truth is, I brought this cake at a friends' for diner to eat as a dessert - and didn't say a word about the 'secret' ingredient until they had their first bites. They could taste the spices, appreciated the extra moistiness of the slices and the swirls of chocolate. 

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Puis il est devenu évident que je devais leur dire de quoi ce cake marbré était fait. A leur grande surprise -et à la mienne- la citrouille n'a pas eu l'air aussi bizarre : nous en avions eu en plat et c'était donc comme un thème à ce repas et tout le monde a aimé le marbré !

Then it became obvious I had to tell them what this marbled loaf was made of. To their surprise -and mine- pumpkin didn't sound that weird; we had it as a main so it was sort of a theme to our meal and everyone loved it!

* * *

PS : pour cette recette, je préfère utiliser du potimarron mais vous pouvez, dans l'absolu, utiliser la purée de courge que vous voulez. C'est un gâteau extrêmement moelleux, dense sans être lourd. Il se conserve très bien pendant plusieurs jours et semble ne jamais dessécher !

PS: I like to use Red Kuri Squash for this one but you can virtually use any type of squash. It's an extremely moist cake, dense like it should be but not too heavy. It will keep well for several days and never seem to dry out.

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CHOCOLATE-PUMKIN SWIRL CAKE

2 eggs
80ml rice cream
120ml oil
80g brown sugar
150g rice flour
75g millet flour
2tsp baking powder
100g dark baking chocolate
300g red kuri squash
1tsp cinnamon
1/2tsp ginger
nutmeg

Dice squash, steam cook until soft then mash.
In a bowl, mix eggs, cream and oil. In another bowl, mix together sugar, flours and baking powder. Stir bowl two into bowl one and remove half of the batter to separate bowl. Fold 100g melted chocolate into one bowl and squash purée and spices into the other.
Alternately drop spoonfuls of batters into loaf pan. Gently swirl batters with a knife to create a marble effect. 
Bake in 180°C oven for app. 40min.


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